Da' Polina-i lesbianA?
Nu o dată mi-au spus prietenii apropriați că sunt întrebați de cunoscuți de-a lor: "Da' Polina-i lesbiană?".
Principalul argument enunțat de obicei este: Polina arată ca o lesbiană. Această argumentare este o mică radiografie a cunoștințelor societății noastre în domeniul identității de gen, exprimării de gen și orientării sexuale. Pentru că oamenii care declară acest lucru sunt deseori oameni cu joburi faine și cu educație din vest. Din păcate ideile cu care suntem crescuți despre femei și bărbați sunt înrădăcinate mult mai adînc decît cîțiva ani în Vest ar putea înlătura.Astfel de idei sunt bazate pe sistemul binar a genului reieșind din binaritatea opțiunelor biologice: feminin și masculin (deși al treilea gen din punct de vedere legal apare tot mai des ca opțiune în mai multe țări dezvoltate ale lumii), și pe matricea heteronormativității.
Heteronormativitatea servește ca standard care aliniază sexul biologic, identitatea de gen, exprimarea și rolurilor de gen, și orientarea sexuală. Efectiv heteronormativitatea prescrie femeilor și bărbaților un set de caracteristici și comportamente care se clasifică în masculine și feminine, și de obicei sunt extrem de rigide și diametral opuse. Deci asta sună cam așa:
Dacă o persoană se naște cu sex biologic feminin, adică organele reproductive sunt cele de femeie, persoana în cauză trebuie să se identifice ca femeie și să preia caracteristici considerate feminine. Acestea sunt: să fie frumoasă, să îmbrace haine tradițional considerate feminine, să fie docilă, fizic să fie firavă, să aibă grijă de păr (mai ales de acela de pe corp), nu cumva să aibă prea mulți mușchi, să fie o gospodină, să știe cum să gătească, expunerea emoțională este acceptată chiar așteptată, trebuie să aibă copii, dacă îi are este așteptată să fie acea care renunță la carieră pentru a avea grijă de ei, etc. și în finalitate să iubească un bărbat. De fapt chiar valoarea unei persoane ca femeie constă în a găsi un bărbat care o va iubi. Plus la aceasta e de menționat că din valoarea femeii se scade dacă aceasta are o atitudine pozitivă și deschisă față de sex, și a avut mai mulți parteneri sexuali.
Dacă o persoană se naște cu sex biologic masculin, trebuie să se identifice ca bărbat și să preia caracteristicile tradițional considerate masculine, printre acestea fiind: să fie dominant; să aducă banul în casă; să poarte vestimentație tradițional considerată masculină; alte emoții pe lîngă agresivitate nu sunt binevenite; exprimarea violenței fizice este normală pentru un bărbat; corpul unui bărbat trebuie să fie musculos și puternic fizic, un bărbat nu este așteptat să contribuie la lucrul domestic ca cea de creșterea copiilor sau menținerea gospodăriei; și evident un bărbat trebuie să iubească o femeie. Valoarea persoanei ca bărbat constă în virilitatea masculină, dominanță și grosimea portmoneului.
Site-uri de genul ea.md; perfecte.md; emisiuni ca "Ce vor femeile?" la care sunt invitați exclusiv bărbați care vorbesc cum trebuie să fie femeile; traininguri pentru femei despre cum să-și găsească un bărbat; și multe alte produse media reîntăresc această matrice și toată logica dominantă în jurul identității de gen, exprimării de gen și orientării sexuale. Toate acestea au la bază presupusa heteronormativitate. Dar cel mai important acestea reîntăresc ierarhia relațiilor dintre un bărbat și o femeie.Înțelegerea matricei și a sistemului binar de gen e vitală pentru a realiza că acestea de fapt nu reprezintă realitatea, și exclude o grămadă de identități și oameni care nu se identifică atît de rigid. Mai jos sunt cîteva exemple de combinații, pe care le excludem din start din cauza presupunerilor de heteronormativitate:
Nu toate persoanele care sunt născute cu sex biologic feminin se identifică femei.
Nu toate persoanele care s-au născut cu sex biologic feminin și se identifică ca femei - se exprimă într-un mod tradițional feminin.
Nu toate persoanele care s-au născut cu sex biologic feminin, se identifică ca femei și se exprimă într-un mod tradițional feminin - iubesc bărbați.
Cele enumerate sunt doar un set de combinații, ele fiind multiple și produc o mulțime de identități extrem de diferite, dar care pe alocuri se suprapun, precum: intersex, transgender, cisgender, queer, androgin, bigender, nul, al treilea gen, genderqueer, persoane trans, etc. nemaivorbind de identități de gen cultural specifice, de exemplu hijra în India.
Orientarea sexuală adaugă încă o dimisiune la aceste identități (un vocabular cu o listă de terminologii în limba engleză pot fi găsite aici și sunt un bun început de a realiza multitudinea de nuanțe între "femeie" și "bărbat" și beyond.Eu sunt femeie cisgender (mă identific femeie social fiind născută biologic femeie), iar exprimarea mea de gen este androgenă. Sunt zile cînd mă simt comfortabil în rochie și fuste, și cum zice mama "сегодня ты девочка" și sunt zile cînd mă simt comfortabil în blugi lați și батник adidas, și mama zice "опять ты мальчик сегодня".
Personalitatea mea combină atît caracteristici feminine cît și cele masculine. Eu ador sportul, și îmi place să experimentez și să-mi provoc corpul. Nu mă limitez la un fel de sport, doar pentru că el se consideră tradițional pentru băieți sau fete. Astfel momentan de trei ori pe săptămînă eu practic baletul, iar în fiecare duminică mă duc la box. Personal nu cred că masculinitatea și feminitatea sunt reciproc excluse, ci mai degrabă că fiecare din noi este o combinație din acestea două. Cum eu îmi exprim genul nu are nicio treabă cu sexul biologic a persoanei pe care eu o iubesc.
Deci argumente gen "arată ca o lesbiană" sunt cel puțin 'none of your business' și cel mult ignorante. Viziunea majoritară a societății despre femininitate și masculinitate sau despre cum trebuie să fie o femeie sau un bărbat este una limitată, și eu cred că e timpul să ieșim din această korobcikă, să nu judecăm oamenii, și cel mai important să nu presupunem ce sunt ei sau pe cine iubesc pe baza unor prescrieri heteronormative.
Astfel data viitoare cînd vorbești cu o persoană de gen feminin nu presupune că persoana dată este neapărat heterosexuală. Data viitoare cînd comunici cu o persoană de gen masculin care-și exprimă genul cu caracteristici feminine, nu presupune că persoana dată este neapărat homosexuală. Data viitoare cînd întîlnești o persoană care-și exprimă genul într-un mod neclar pentru tine, nu presupune identitatea acestei persoane, ascultă, acceptă și fii empatic/ă. Data viitoare cînd citește un articol despre cum trebuie să fie o femeie sau un bărbat, astfel abordînd aceste două grupuri de identități atît de monolitic și hegemonic - roll your eyes and call it bullshit, pentru că nu există o listă exhaustivă și corectă cum să fii femeie sau bărbat.
E timpul să ne educăm în domeniul identității de gen, exprimării de gen și orientării sexuale, pentru că viitorul e queer, cît de mult nu s-ar opune anumite persoane. Ca rezultat la cele exprimate mai sus, pentru mine susținerea comunității LGBT împreună cu actisvismul feminist sunt o luptă pentru dreptul persoanelor să se identifice și să-și exprime genul în modul cel mai corect pentru identitatea lor de gen. Este la fel o luptă pentru toate persoanele care se identifică femei cis heterosexuale și bărbați cis heterosexuali, și libertatea lor să fie femei și bărbați într-un mod autentic identității lor. În special e o luptă pentru dreptul tuturor persoanelor, indiferent dacă sunt desemnați feminin sau masculin la naștere, să nu fie constrînși de așteptările societății și să nu mai fie presați să urmeze liste de genul "cum trebuie să arate o femeie adevărată", "cum trebuie să se comporte un bărbat adevărat", etc.